
Water en Landschap - Zeisterbos. Utrechts Landschap, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug i.s.m. kunstenaar Ronald van der Meijs
H2O
foto: Dick Jeukens
In samenwerking met Utrechts Landschap en Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug richt de cross-over in het Zeisterbos zich op de waterproblematiek in het gebied als voorbeeld voor de gehele Heuvelrug: met name de lage grondwaterstand. Door de droogte sterven er bomen, zijn ze vatbaarder voor ziektes en staan waterpartijen en sprengen droog. Wat betekent dit voor de toekomst van het bos? Sprengen horen van oudsher bij de landgoederen die op de flanken van de Utrechtse Heuvelrug liggen. In het Zeisterbos zijn deze in de loop der jaren droog komen te liggen en functioneren nu niet meer als waterloop. De sprengen worden door Utrechts Landschap weer watervoerend gemaakt. Zowel vanuit historisch perspectief als vanuit de huidige en toekomstige rol van water in het gebied is dit een interessant gegeven. Dit maakt deze plek dan ook een goed uitgangspunt voor een kunstwerk dat zichtbaarheid geeft aan het belang van water voor dit gebied. Doel is bewustwording van de bezoeker over de rol van het bos in de watervoorziening (of andersom) en de opgave om het bos te behouden in tijden van klimaatveranderingen.
Het is fascinerend om te zien dat een bos met haar bomen en de mens met zijn gebouwde omgeving het bronwater op eenzelfde manier tot zich neemt doordat beide gebruik maken van een ingenieus netwerk van leidingen. Beide netwerken liggen verscholen onder het aardoppervlak en beide bestaan uit een diversiteit en wirwar van leidingen waardoor een stroom van vers water via ontelbare vertakkingen wordt verdeeld en zo bij de eindverbruiker terecht komt. Zowel bij de boom als bij de mensen thuis. Men zou kunnen stellen dat het waterleidingsysteem verwantschappen heeft met een schimmeldraden- en wortelstelsel in de natuur.
De cijfers over ons vers watergebruik en wat onze watervoetafdruk op wereldniveau is, is groot. Hierdoor heeft Van der Meijs de nadruk voor zijn onderzoek gelegd op de vraag in hoeverre we als mens op weg zijn naar een duurzame en eerlijke manier van schoon watergebruik. Het is zijn doel om mensen via het kunstwerk aan te sporen tot discussie of contemplatie over de waarde en het grote gebruik van schoon drinkwater uit ons waterleiding netwerk en wat dit doet met de natuur op de Utrechtse Heuvelrug.
Er is dus druk op het water vanuit de natuur en de mens, waarbij de mens vaak aan het langste eind trekt. Ronald vindt het tijd voor een andere benadering. Als een ware Robin Hood geeft het kunstwerk water terug van de mens aan de natuur.
Beeldverhaal Mart Veldhuis
Ter verduidelijking van het kunstwerk heeft illustrator Mart Veldhuis een beeldverhaal gemaakt, deze staat fysiek in het bos bij de ingang van bezoekerscentrum de Boswerf:
Volg hier het onderzoek
Tijdlijn
16 maart ‘23; onthulling van het kunstwerk! Voorzitter Stichting Fluid Future, Guus Beugelink, draagt het kunstwerk over aan Saskia van Dokkum, directeur Utrechts Landschap:
foto: Dick Jeukens
Wat ligt het kunstwerk prachtig in de sprengkop in het Zeisterbos:
foto: Dick Jeukens
De illustratie van Mart Veldhuis bij de ingang van de Boswerf:
Op 19 december vond een atelierbezoek bij Ronald van der Meijs plaats, wat wordt het mooi!
15 september 2022: de vergunning van het project is vastgesteld. We kunnen door naar de uitvoeringsfase! Inmiddels is ook de Boswerf intensief betrokken bij de inhoudelijke en organisatorische uitwerking.
6 mei 2022: Ronald dan der Meijs presenteer zijn project H2O aan alle partners. Met alle enthousiaste reacties is het ontwerp vastgesteld en kan de vergunning worden aangevraagd.
februari 2021; Kunstenaars Zoro Feigl, Lotte Geeven en Ronald van der Meijs zijn uitgenodigd om een schetsontwerp te maken. Op 8 februari zijn deze voorstellen gepresenteerd aan de kunstwerkgroep. Deze was onder de indruk van alle 3 de ontwerpen maar heeft de voorkeur gegeven aan het voorstel van Ronald van der Meijs.
september ‘23: Er is een mooi artikel verschenen op designboom.com:
Janine Caalders in gesprek met Piet Verdonschot over de Blauwe Agenda voor de Heuvelrug. Onder de naam ‘Blauwe Agenda voor de Heuvelrug’ zijn afspraken gemaakt om problemen door watertekort én wateroverlast in en rondom Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug aan te pakken. Piet Verdonschot, hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en Wageningen Universiteit, legt in dit filmpje uit hoe het watersysteem in elkaar zit.





