klimaatadaptatie - Kanaleneiland Utrecht  Gemeente Utrecht i.s.m. Rademacher de Vries Architecten

Klimaatfontein

19 december 2023 is in de wijk Kanaleneiland de klimaatfontein van de architecten Rademacher De Vries gerealiseerd. De klimaatfontein is een openbare voorziening die de inwoners van Kanaleneiland in contact brengt met water. De fontein geeft inzicht in hoe de wijk omgaat met (regen)water in relatie tot klimaatverandering, specifiek hoe verschillende soorten regenbuien worden opgevangen in de openbare ruimte en onder de grond. Naast het vergroten van het bewustzijn (over water en het klimaat), fungeert de fontein als een stedelijke oase die de effecten van hitte stress vermindert en is het een aantrekkelijke plek in de openbare ruimte waar bewoners samenkomen, ontspannen, verkoeling vinden en waar kinderen kunnen spelen.

Kanaleneiland

Kanaleneiland is een na-oorlogse stempel wijk in Utrecht die grootschalig wordt gerenoveerd. Klimaatadaptatie speelt hierbij een belangrijk rol. Het verduurzame van woningen en energiebesparing is ingebed in een brede klimaatbestendige wijkaanpak. Hierin worden onderwerpen als hitte/ droogte en te veel en te weinig water aangepakt.

In het deelgebied Rooseveltlaan/ Bevinlaan/ Bernadotte/Trumanlaan worden zowel de woningen als de openbare ruimte aangepakt. Water is op dit moment geen zichtbaar of ervaarbaar element binnen dit gebied, niet iets waar je je toe kunt verhouden als bewoner. Water wordt voor een belangrijk deel technisch of infrastructureel opgelost, op daken of onder de grond. Dit terwijl water als gemeenschappelijk goed juist een element van ons allen is waarvan wij afhankelijk zijn, plezier aan beleven maar waar wij ook verantwoordelijk voor zijn.

Rademacher de Vries Architecten heeft in samenwerking met het waterschap, gemeente Utrecht, lokale middenstanders en bewoners de klimaatfontein ontwikkelt.

Het kunstwerk

De klimaatfontein laat zien wat er gebeurt wanneer verschillende hoeveelheden neerslag in het gebied vallen, wat er met dit water gebeurt en wat de verwachtingen zijn voor de toekomst.

De fontein in Kanaleneiland loopt elk uur vol met water en daarna weer leeg. Dit laat zien wat er gebeurt wanneer verschillende hoeveelheden neerslag in het gebied vallen. Bij een regenval van 0 tot 20 mm/uur wordt het regenwater opgenomen door de bodem zodat het ten goede komt aan de natuur. Zodra de intensiteit 20 mm/uur bereikt, wordt het rioolsysteem gebruikt om het water op te vangen en weg te voeren. Dit systeem werkt goed tot een intensiteit van 80 mm/uur. Bij hogere intensiteiten zullen de straten overstromen. Volgens de huidige berekeningen gebeurt dit maar eens in de 100 jaar maar dit zal in de toekomst vaker voor kunnen komen. De fontein geeft hier inzicht in.

Volg hier het onderzoek

definitief ontwerp

schaalmodel

Tijdlijn

september 2024

Op 14 september is de Klimaatfontein onthuld door wethouder Susanne Schilderman en de kinderraad en daarna direct ingebruik genomen!

november 2023

De uitvoering van de Klimaatfontein begint op 6 november. Lees hier het wijkbericht van oktober 2023.

video over de klimaatfontein

september 2023

De productie van de klimaatfontein is in volle gang!

Previous
Previous

Water en erfgoed | Lunet aan de Snel

Next
Next

Water en Landschap | Zeisterbos